torsdag 21 februari 2013

Vargen kommer...

"Dorothy Heathcote, engelsk dramapedagog, använder sig av många olika tekniker. En av dem, som hon anser mycket användbar bland barn, är att i dramatiska situationer införa en figur eller person som barnen inte träffat eller upplevt. Den nya figuren är ofta någon som det är synd om och som behöver barnens hjälp. I dramat skapas ett möte mellan barnen och figuren. Genom att barnen är de som hjälper försätts de i en högstatusställning vilket får dem att leva sig in i situationen och därmed ta ansvar för den. En annan metod är att göra eleverna till experter genom att ställa frågor som barnen kan svara på. Detta är ett sätt som leder till att lärare och elever får en mer jämställd och respektfull inställning till varandra.
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

Vid ett av tillfällena förvandlade vi elevernas klassrum till den "magiska" skogen medan de befann sig i rummet och satt och ritade och spelade spel. Eftersom de varit i detta "drama" tidigare spelade eleverna genast med och det var inga problem med att få dem att tro att vi befann oss i skogen igen. Samma skogsbild på filmduken, samma ljud, stolar som träd etc.
Eleverna satte sig ner i skogsgläntan och fick lyssna på sagan om Rödluvan och vargen en gång till.

Efter sagan sa jag som ledare: - Tyst!, hörde ni. Jag tyckte jag såg någon där ute.
Man kan aldrig förutse vad som händer i en sådan situation. Några elever levde sig så in i dramat och sa: - Ja, jag tror också jag hörde något. Någon blev lite rädd och ville gärna hålla en av pedagogerna i handen. Eleverna reste sig upp och vi smög oss genom "skogen" ut till kapprummet. Jag som ledare fick ett av barnen att ta täten och känna sig en aning modig eftersom jag inte själv vågade gå först. Det är så intressant att se hur barnen kan hoppa in i fantasins värld som på beställning. Där har vi vuxna så mycket att lära oss. Att försöka inte vara så hämmade utan istället utmana oss själva och våga. Egentligen handlar det mycket om, tycker jag, att ha barnasinnet kvar.
Slutligen hittade en av eleverna en korg uppe på ett torkskåp. I korgen låg ett skrivet meddelande, en liten högtalare och några frågeord.

Hej! Använd högtalaren att spela upp mitt
meddelande som jag skickat till era fröknar!!!
Gör det!! Lyssna noga så ni vet vad ni ska göra...
Vargen
 
Vargen berättade för barnen i meddelandet som han sänt som ett e-mail, att barnen skulle delas in i två grupper. Den ena gruppen skulle koncentrera sig på att ställa frågor till vargen och den andra gruppen skulle komma på frågor till Rödluvan. Klicka på You tube länken nedan för att lyssna på vad vargen sa till barnen.
 
 
 Barnen delades in i två grupper och med hjälp av frågeorden vad, var, vilken/vilka, vem, hur och varför, lyckades eleverna ställa en massa olika frågor till både Rödluvan och vargen. Tanken är sedan att barnen ska fantisera ihop svaren och slutligen är det tänkt att både vargen och Rödluvan ska komma på besök. Här kommer ett axplock av barnens frågor:
 
Exempel på frågor till Rödluvan
  • Hur ser din luva ut?
  • Varför gick du ut från stigen?
  • Hur kändes det att ligga i vargens mage?
  • Hur kändes det att bli skrämd av vargen?
  • Hur kändes det att gå i skogen alldeles ensam?
  • Har du syskon?
  • Vad är du rädd för?
  • Har du kompisar?
  • Hur gammal är du?
  • Varför följde inte din mamma med dig?

Exempel på frågor till vargen
  • Varför åt du upp Rödluvan?
  • Varför skräms du?
  • Vem är dina vargkompisar?
  • Vem är din mamma och pappa?
  • Hur kunde du skicka ett meddelande som vi kunde lyssna på?
  • Hur många tänder har du?
  • Hur kunde du skriva brevet?
  • Var föddes du?
  • Vilken är din favoriträtt?
  • Vem hejade du på i melodifestivalen?

Eleverna kändes genuint intresserade av att få reda på saker och ting om både vargen och Rödluvan. De hade säkert kunnat komma på ännu fler frågor att ställa. Plötsligt kommer vi på djupet i en klassisk saga istället för att bara läsa den rakt upp och ner. Detta är ett steg i läsförståelse. Det blir genast så mycket mer spännande.
Och efter att ha samlats ännu en gång vid ett annat tillfälle fick den gruppen som ställt frågor till Rödluvan svara på den andra gruppens frågor till vargen. Resultatet blev följande:

Vargens brokiga bakgrund (enligt barnen)

Vargen bor i en grotta i skogen tillsammans med sin lillasyster och lillebror. I grottan har vargen lampor av sten och stenhyllor som han gjort själv. Hans högsta dröm är att bli snickare. Vargen jobbar hårt varje dag med att fixa käk till sina småsyskon. Hans kompisar är bl. a. vargen som jagade de tre små grisarna, Sandvargen och sheriffen av Nottingham.

När vargen hade fötts i skogen kunde inte hans mamma och pappa ta hand om honom. De var nämligen professionella tangodansare och reste över hela världen. Sean Banan tog då hand om honom istället. Sean Banan är den enda människan som vargen gillar. Vargen gick i vargskolan i skogen när han var liten och där fick han lära sig att läsa och skriva. 

Vargen är väldigt arg av sig och vill hämnas för att många av hans kompisar har fått sätta livet till. Det är nämligen människor som har skjutit hans kompisar för att ta deras päls. Vargens mamma och pappa har också blivit dödade av människorna. Han vill få bort alla människor och han käkar gärna upp dem för de smakar så gott. Men han äter gärna även lasagne, pizza och lamm.

Vad beträffar Rödluvan gillar vargen inte henne. Det var nämligen Rödluvans pappa som är jägare som har skjutit vargens vänner. Rödluvan är en riktig läckerbit för vargen.

Vid ett tillfälle lyckades vargen komma över en iPhone 5 när han åt upp en människa. Det är därför som han har kunnat skicka ett meddelande till FB:s fröknar.

Ja, vad är där mer att säga? Är det inte en underbar historia som barnen fantiserat fram.

"Kopplingen mellan djur och förskola är starkare än man kanske först tänker på. Djuren finns förstås i det naturvetenskapliga lärandet, men dyker också upp i andra sammanhang. Det vimlar av dem i sagorna, barns dinosaurieintresse sätter sina spår, gosedjuren spelar en viktig roll och vissa förskolor har till och med levande djur som en integrerad del av verksamheten. Djur, riktiga eller låtsas, kan användas till mycket, teill exempel till att träna empati och få förståelse för etik. Och de kan få oss att må bra." (Tidningen Förskolan nr. 3 2013)

Texten från tidningen Förskolan är forskningsbaserad. Här tänker jag vilken makt jag har som pedagog att gå in och ändra lite i barnens historia. Istället för att vargen har dödat och ätit upp en massa människor kan ju det vara ett sätt för honom att sätta skräck i dem och få dem att tro att han gärna dödar och äter upp folk. Men i själva verket är han ett ganska tragiskt djur med ett brokigt förflutet där människor, som barnen berättade, jagade hans kompisar och sköt dem för pälsens skull. Vargen har alltså aldrig dödat någon människa. Han har ljugit om det bara för att skapa sig respekt och rädsla för sin omgivning. Egentligen är han väldigt ångerfull och vill egentligen bara bli omtyckt.

Jag tänker mig här att man kan komma in på diskussioner om empati, etik och moral. Varför har vargen blivit så elak? Kan det bero på att han har blivit illa behandlad av människor eller någon annan? Detta kan leda till hos barnen en viss förståelse för hur viktigt det är att man är en bra kompis och bryr sig om varandra.

Vargen kommer på besök till barnen

Det visade sig att vargen hade tid att komma på besök till barnen. En solig dag befann han sig utanför barnens klassrumsfönster sittande på en gunga. Han var stiligt klädd i skjorta, väst och kostym. Lång svans, öron och lite blod i mungipan ifrån en kyckling han hade ätit på vägen. Han hade också en väska med sig där han bl a hade en röd luva och en glasburk med en massa papperslappar i. Med sig hade han också en liten högtalare där Sean Banans "Copacabanana" ljöd. Barnen hälsade vargen välkommen och efter att han bett barnen gå och sätta sig på sina platser i klassrummet kunde samtalet mellan vargen och barnen börja.

Barnen fick ta en lapp från vargens glasburk där det stod en fråga som barnen tidigare hade ställt. Och den fick vargen vara så snäll att svara på. Vargen satte sig så småningom ner efter att ha gått runt och hälsat på alla barnen. Några barn var en aning försiktiga medan andra var avslappnade i vargens sällskap. Vargen öppnade sig helt efter ett tag och började gråta inför barnen. Han var ledsen för att han inte hade så mycket kompisar och att alla var rädda för honom. Han berättade att han aldrig dödat någon eller skadat någon. Han hade bara skapat sig det ryktet för att han haft dåliga erfarenheter av människor. Det var ju nämligen jägare som dödade både hans kompisar och hans föräldrar.

Men Sandvargen är en klok varg som hela tiden försöker få vargen på bättre tankar och har förklarat den Gyllene regeln för honom: "Såsom du vill att andra ska vara mot dig så måste du själv också vara." Samtalet mellan barnen och vargen fortsatte och kemin mellan dem kändes bra. Barnen visade förståelse för vargen och hans historia. Mötet avslutades med dans till "Copacabanana" och vargen var glad för att han fått nya vänner. Barnen tyckte till och med att han skulle låna med sig boken om Sandvargen.

Vargen gick runt och hälsade på alla barnen.


Give me five!


Vargen visar sig vara tekniskt bevandrad.


Vargen öppnar sig och gråter inför barnen.


Här dansas det!


Vargen bjuder upp till dans.


Barnen vill gärna visa upp vad de kan inför vargen.


Och så blir det kramkalas innan han lämnar dem.

Naturligtvis fick barnen efterarbeta sin upplevelse med vargen med mycket prat. Vi diskuterade vad vargen sagt och gjort. Barnen fick rita en bild om sin upplevelse och skriva något till också. Det var bilder som föreställde när vargen gungade utanför klassrummet samtidigt som han ylade, när barnen dansade med vargen, eller när han satte sig på sin svans...
 
Att vargen satte sig på sin svans var uppskattat.


Många barn tyckte vargen var rolig som gungade och ylade.


En hälsning är viktig.
 
 
Många barn hade ritat när vargen och barnen dansade tillsammans.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar