fredag 31 maj 2013

Premiär

Samma dag som vi skulle ha premiär var Sydsvenskan här och fotograferade och intervjuade några barn. Artikeln kan du läsa här: http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/ingen-blir-mat-i-rodluvan-och-vargen/
 
 







tisdag 14 maj 2013

Repetitioner

När det väl är dags att börja öva in teatern är det oftast en stund med färre antal barn. Vi går på djupet i scenen och pratar mycket om varför karaktärerna säger si eller så. Mycket prat om kroppsspråkets vikt och analys av scenens innehåll på ett enkelt sätt. Läsförståelse.
En annan sak som händer är att det skrattas mycket när vi övar. Vilket är av stor vikt för värdegrundsarbetet i klassen.

"Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  • söka information från olika känslor och värdera dessa."
(3.17 SVENSKA, Syfte, LGR 11)

Sen kan man alltid prata om vilka av dessa förmågor som barnen övar sig i när vi arbetar med teater. Jag anser att det är en hel del.

En stund innan vi ska öva tittar vi på manuset.

Vargar i skogen.

Hemma hos Rödluvan i hemmets lugna vrå.

Vill du bli min tangokavaljer?

Varför blir vargen ledsen? Följt av en naturlig analys... Barnen
får tänka till.


torsdag 18 april 2013

Teatermanus

Som jag tidigare berättat behövs ett manus om man ska göra en teater. Att jobba med dramalek är då effektivt att använda men det går också bra att låta barnen sitta i en liten grupp och prata, diskutera, rita och skriva. Det är viktigt att man som vuxen hjälper barnen här med snabb respons och återkoppling på olika sätt.

Glada barn!
 
Här skriver vi manus.

Dialog mellan Sandvargen och de andra vargarna.
 
Det färdiga resultatet.

Ett egetproducerat manus av klassen.

Dialog mellan vargpappan och vargmamman.



 

Verksamhetsidé

"Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén är att den ska leda till högre måluppfyllelse och en utveckling hos skolledare och personal. Vi utgår från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och har ett inkluderande förhållningssätt.
  • Vi arbetar med att synliggöra lärandet
  • Vi arbetar med delaktighet, meningsskapande och känsla av sammanhang
  • Vi arbetar med att alla ska lyckas

De tre punkterna omfattar både elever och personal. Vi arbetar tillsammans i en lärande organisation och både elever och personal ska se sitt lärande , vara delaktiga och få sina kunskaper och färdigheter insatta i en helhet och i ett sammanhang. Vi arbetar för att alla ska lyckas, att alla ska känna stolthet och uppleva lustfyllt lärande."

(Utbildning, Svedala kommuns hemsida)

- Jag har gjort så att denna rollen finns.
Genom dramalek har Rasmus improviserat fram hjortens
karaktär och repliker. Här visar han att han är stolt över det.
Och det ska han vara!

måndag 15 april 2013

Rödluvan hör av sig

"Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla." (1. Skolans värdegrund och uppdrag, Grundläggande värden, LGR 11)

Om vi kombinerar detta utdrag ur LGR 11 med Åsa Falk Lundqvists bok "Dramapedagogik i specialundervisning" har vi förenklat dessa grundläggande värden för barnen så att de lättare kan förstå. Det jag tänker på är följande:

"... figuren är ofta någon som det är synd om och som behöver barnens hjälp. I dramat skapas ett möte mellan barnen och figuren. Genom att barnen är de som hjälper försätts de i en högstatusställning vilket får dem att leva sig in i situationen och därmed ta ansvar för den."
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

En dag kom ett barn och en pedagog från en annan klass in med ett brev till oss. Brevet hade de hittat utomhus. Det visade sig att brevet var till klass FB på Roslättsskolan. Barnen blev väldigt nyfikna och i brevet stod följande:

"Hej alla barn i FB på Roslättsskolan!

Jag har ett problem, vet inte vad jag ska göra. Den där dumma kaxiga vargen bara spionerar på mig. Jag hörde av djuren i skogen att han hade varit och besökt er. Tänkte att ni kanske kunde hjälpa mig.

Jag hade tänkt gömma mig i skogen och hoppa fram när vargen kom. Sen skulle jag boxa honom på hans fula nos, så att han slutar hålla på. Kan man göra så? Jag får ju inte slåss för mamma och på min skola har vi regler som inte tillåter det. Vad tycker ni?

Annars vet jag inte vad jag ska göra. Egentligen skulle jag vilja bli vän med vargen. Men jag vet inte hur jag ska göra. Kan ni hjälpa mig?

Nej nu måste jag sluta skriva. Har lovat mamma att passa mina småsyskon en stund. Hon ska till mormor och vattna blommorna. Mormor är på Teneriffa med sin väninna Berit.

KRAM från tjejen i den röda luvan"




 
 
I och med att Rödluvan ställde frågor till barnen bollade hon över värdegrundsfrågorna till barnen i klassen. Hon bad dem om hjälp. Barnen fick sitta i grupper om ca fyra och diskutera fram olika lösningar som Rödluvan skulle kunna ha användning för. Detta skrev vi ner på tavlan så att alla barnen fick ta del av varandras funderingar.
 

Hur ska Rödluvan och vargen bli vänner?

  • De ska göra något tillsammans som båda vill
  • Man kan säga något snällt t ex vilken fin päls
  • Man kan fråga något snällt t ex vill du bli kompis med mig?, eller vill du gå en promenad med mig i skogen?
  • De träffar varandra och säger hej.
  • De ska träffas många gånger.
  • De ger blommor till varandra. Men vargen ska ge finast blommor för det är han som gjort mest fel.
  • De kan prata med varandra.
  • Leka tillsammans t ex kurragömma.
  • De kan gå hem till varandra och äta mat.
  • Skriva brev. Rödluvan skriver ett brev till vargen.
  • De ses på stigen och säger förlåt.


Ett av breven som barnen skrev.


Fler brev.

 
En spontan reflektion som en flicka i klassen
gjort i sin ritbok.
 
 


tisdag 2 april 2013

Vi använder iPad

Att använda oss av den senaste moderna digitala tekniken i klassrummet kan både vara kul och utvecklande på samma gång för barnen. Barnen har vanan inne och möjligheterna känns oändliga. Vi lyckades hitta en app till vår iPad som handlar om Rödluvan.
I appen kan man lyssna på berättelsen samtidigt som man tittar på en mängd olika illustrationer.

Dagens skola.
 
Många nyfikna barn.
 
"Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga." (Skolans värdegrund och uppdrag)

"2.2 KUNSKAPER, Mål
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola
  • kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,
  • kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt,
  • kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga
  • har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet...
  • kan använda modern tekniksom ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande"
(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Skolverket)

Appen Rödluvan bestod av 22 olika illustationer. Det visade sig att man själv kunde göra en egen inspelning till varje bild. Tack vare att vi i klassrummet hade en projektor i taket kunde vi snabbt koppla iPaden till denna och visa hela klassen hur man skulle gå tillväga för att nyttja appen fullt ut. Barnen blev snabbt bekväma i hur man gjorde och testade genast. Och de testade tillsammans med varandra.

Caisa och Alyssa undersöker appen Rödluvan

Inspelning på gång.

Caisa och Alyssa kan lyssna genast
om de är nöjda med inspelningen.

söndag 24 mars 2013

Rödluvans historia

Liksom vargen fick Rödluvan också en bakgrundshistoria med hjälp av stunden där barnen fick ställa frågor till henne. Genom barnens frågor och svar kom de fram till följande:

Rödluvans historia (enligt barnen)

Rödluvan är snart tio år och har en luva som är gjord av mörkrött mjukt tyg. Hon har fått den av sin mormor och rött är hennes favoritfärg och hon tycker om den så mycket att hon aldrig tar den av sig. Rödluvan har två yngre syskon och många kompisar. Hon bor hemma med sin mamma och syskon och har ett eget rum.

Rödluvan har varit både i Egypten och Turkiet och då åkte hon flygplan. Hon är rädd för spindlar, vargar, vilda djur, varulvar och har bara sett varg två gånger. En gång i skogen och en gång på zoo.

Anledningen till varför inte mamman följde med Rödluvan till mormor var att hon var tvungen att stanna hemma och passa Rödluvans yngre syskon. Vargen lyckades lura henne eftersom mamman inte var där och kunde hjälpa. Rödluvan vågade inte säga emot vargen. Först tyckte hon inte han verkade farlig men sen blev hon rädd och tyckte det var otäckt.

När Rödluvan till slut hamnade i vargens mage tyckte hon det var otäckt och äckligt. Där fanns mat, blod, spott och skelett.

tisdag 12 mars 2013

Våra skandinaviska djur

"Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervsningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor."
(Naturorienterade ämnen 3.9 BIOLOGI - Syfte, Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, skolverket)

Sagan om Rödluvan och vargen innehåller kanske inte så många olika karaktärer. Då är det ju vår uppgift som pedagoger att se till att det kommer in fler karaktärer om vi ska göra en teater. Ett sätt kan ju då vara att ha fler djur med. Det finns som jag tidigare sagt fler djur än varg i skandinaviska skogar.

Barnen fick börja med att titta på ett bildspel med musik till. I bildspelet fanns de flesta vanliga djur med som finns i våra skogar. Därefter blev eleverna i olika grupper tilldelade ett djur som de skulle ta reda på lite mer om. Det var vargar, vildsvin, älgar, lodjur och brunbjörnar. Det första som var och en skulle göra individuellt var att rita det djur som gruppen hade blivit tilldelad.

Barnen får ta del av ett bildspel och musik med våra
skandinaviska djur.

En grupp får reda på vilket djur de ska ta reda mer om.
I detta fallet blev det älgen.

En brunbjörn blir till.

Och här ritas det vildsvin.
 
Det är en stor utmaning för oss pedagoger att hitta lämpliga faktatexter som barnen förstår. Barnen fick ta del av en faktatext som vi skrivit ner i förenklad form i ett worddokument. Men det fanns även jättebra ljudklipp från Skansen på You tube som vi använde oss av. På varje dator som gruppen satt och jobbade vid fanns även ett tomt worddokument där det var meningen att gruppen skulle skriva ner fakta i den mån som de kunde. Här är det ju viktigt att barnen hjälper varandra och det gjorde de verkligen. De fick visa prov på sin simultankapacitet här. På datorn fick barnen växla mellan tre olika saker. Ena stunden fick de klicka sig fram till You tube klippet, andra stunden till faktatexten som vi skrivit (här kunde de lyssna på den med hjälp av CD-ord, där en datorröst läser upp vad det står) och till slut skulle de skriva ner saker som de hört i det tomma word dokumentet.


Här tar gruppen reda på fakta om älgar.


Och en grupp som fokuserar på vargar.
 









 

Vad drömmer djuren om?

För att få ytterligare en dimension till det hela och inte bara ren fakta som vi KAN ta reda på kan vi ju också låta barnen få "spåra ur" lite. Det finns saker som vi aldrig kan få reda på utan det är där vi får användning av vår fantasi. Vi började med att låta barnen få prata med varandra i grupper om ca fyra barn. På tavlan stod med stora bokstäver VAD ÄR EN DRÖM?
Grupperna diskuterade i ca fem minuter om detta sedan blev det en genomgång vad varje grupp hade pratat om. De kom fram till följande:
  • En dröm är inte bara när man sover utan också vad man vill.
  • Drömmer att man vill ha frukost på sängen.
  • Mardrömmar
  • Man drömmer om en speciell grej man vill ha.
  • Drömt om att vargen åt upp mig.
  • Monster åt upp mig.
  • Man kan drömma att man har det i sin fantasi.
  • Zombies, spöken runt mig.
  • Man kan drömma om allt annat man vill ha.
  • Drömmar är luft som man har i huset.
  • Jag drömde om att barnprogramledaren Malin bar mig till skolan. Robin skulle sjunga en låt.
  • När man drömmer något bra när man sover.
  • Att man önskar något.
  • När man sover kan man drömma.
  • Alla monster, skelett, zombies... mardrömmar. 
Den kända kunskapen om djuren som barnen tagit del av på olika sätt blev som sagt slutligen färdig. Men det finns också okänd kunskap som vi egentligen aldrig kan ta reda på säkert. Utan där får vi helt enkelt förlita oss på vår fantasi. Barnen fick i uppgift att rita och skriva om vad djuren drömmer om.
 






 
 
När barnen var redo var det sen dags för att redovisa för varandra. Både den kända och okända kunskapen skulle alla barnen få ta del av. Grupperna fick god tid på sig att förbereda sina framträden innan det var dags för själva redovisningen.
 
 
En grupp berättar fakta om älgar och vad älgar drömmer
om för något.
 

tisdag 5 mars 2013

Dramalekens betydelse

"Skillnaden mellan den fria rolleken och dramats rollspel och improvisationer, är att i drama kan barnet stanna upp och träna inlevelse i en annan roll, tempot kan dras ner och barnet får hjälp att förstå vad som händer i spelet. Skeendet i rolleken är intuitivt och flyktigt. I dramaaktiviteten finns en ledare som kan styra, analysera och hjälpa barnet/barnen att se sig själv i dramaleken."
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

För att barnen ska känna att det är deras teaterpjäs är det viktigt att de blir så delaktiga som möjligt i handlingen. Då är det viktigt att låta barnen tänka, fundera, prata med varandra mycket i olika gruppkonstellationer. En viktigt ingrediens är dramalekens betydelse. I denna lek är ledaren viktig som hela tiden lotsar barnen framåt genom frågor och snabb respons.
Det är viktigt att inte "låsa fast sig" när man jobbar med en klassisk saga som Rödluvan och vargen. Varför måste man spela den traditionsenligt? Blanda friskt är min medicin. Förakta inte "tokiga" saker som barnen säger. Ju tokigare desto mer spännande kan det ju bli. Det blir också en större utmaning både för barn och vuxna. Ett exempel på detta kan vara då ett barn sa att det finns tigrar i skogen där Rödluvan och vargen utspelar sig. Jag tror inte en vuxen tänker sig det men det är ju det som blir den stora utmaningen då. Hur har tigern hamnat i den skogen? Ställ den frågan till barnen.

"I drama finns inget normalt eller onormalt beteende utan styrningen sker utifrån vad som är konstruktivt och leder till positiv utveckling."
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

Om vi ska göra en teater och barnen ska ha repliker i den kan man såklart göra på olika sätt. Man kan ju leta upp ett redan befintligt manus som någon gjort tidigare eller som vuxen göra det själv eller så kan man involvera barnen i den processen. Om vi väljer det sista alternativet blir ju barnen lite mer delaktiga i processen men man ska ha klart för sig att det då också tar längre tid.

"Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet.
(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Skolverket)

Barnen hade ju tidigare fått jobba med olika statyer med bilder från sagan. Nu var det dags att ta fram de bilderna som dessutom barnen hade hittat på varsin replik till. Uppdraget var nu att leka den lilla scenen som bilden föreställde. Scenen skulle sluta ungefär vid samma ställe som bilden visade. Under tiden barnen leker scenen är det viktigt att  den vuxne är närvarande så att barnen kan få hjälp att lotsas framåt i handlingen. Vad händer sen? Vad säger dom? Det är viktigt att barnen vet vad de spelar för karaktär innan leken börjar. Sen är det fritt fram för barnen att improvisera fram repliker.

"Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna ska tillägna sig kunskaper.(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Skolverket)

I skogen finns talande träd, hjortar och Rödluvan.

Hjorten får smaka på innehållet i Rödluvans korg.

Rödluvan stöter på vargen i skogen.

Vargen äter upp Rödluvan med sin blick.

torsdag 21 februari 2013

Vargen kommer...

"Dorothy Heathcote, engelsk dramapedagog, använder sig av många olika tekniker. En av dem, som hon anser mycket användbar bland barn, är att i dramatiska situationer införa en figur eller person som barnen inte träffat eller upplevt. Den nya figuren är ofta någon som det är synd om och som behöver barnens hjälp. I dramat skapas ett möte mellan barnen och figuren. Genom att barnen är de som hjälper försätts de i en högstatusställning vilket får dem att leva sig in i situationen och därmed ta ansvar för den. En annan metod är att göra eleverna till experter genom att ställa frågor som barnen kan svara på. Detta är ett sätt som leder till att lärare och elever får en mer jämställd och respektfull inställning till varandra.
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

Vid ett av tillfällena förvandlade vi elevernas klassrum till den "magiska" skogen medan de befann sig i rummet och satt och ritade och spelade spel. Eftersom de varit i detta "drama" tidigare spelade eleverna genast med och det var inga problem med att få dem att tro att vi befann oss i skogen igen. Samma skogsbild på filmduken, samma ljud, stolar som träd etc.
Eleverna satte sig ner i skogsgläntan och fick lyssna på sagan om Rödluvan och vargen en gång till.

Efter sagan sa jag som ledare: - Tyst!, hörde ni. Jag tyckte jag såg någon där ute.
Man kan aldrig förutse vad som händer i en sådan situation. Några elever levde sig så in i dramat och sa: - Ja, jag tror också jag hörde något. Någon blev lite rädd och ville gärna hålla en av pedagogerna i handen. Eleverna reste sig upp och vi smög oss genom "skogen" ut till kapprummet. Jag som ledare fick ett av barnen att ta täten och känna sig en aning modig eftersom jag inte själv vågade gå först. Det är så intressant att se hur barnen kan hoppa in i fantasins värld som på beställning. Där har vi vuxna så mycket att lära oss. Att försöka inte vara så hämmade utan istället utmana oss själva och våga. Egentligen handlar det mycket om, tycker jag, att ha barnasinnet kvar.
Slutligen hittade en av eleverna en korg uppe på ett torkskåp. I korgen låg ett skrivet meddelande, en liten högtalare och några frågeord.

Hej! Använd högtalaren att spela upp mitt
meddelande som jag skickat till era fröknar!!!
Gör det!! Lyssna noga så ni vet vad ni ska göra...
Vargen
 
Vargen berättade för barnen i meddelandet som han sänt som ett e-mail, att barnen skulle delas in i två grupper. Den ena gruppen skulle koncentrera sig på att ställa frågor till vargen och den andra gruppen skulle komma på frågor till Rödluvan. Klicka på You tube länken nedan för att lyssna på vad vargen sa till barnen.
 
 
 Barnen delades in i två grupper och med hjälp av frågeorden vad, var, vilken/vilka, vem, hur och varför, lyckades eleverna ställa en massa olika frågor till både Rödluvan och vargen. Tanken är sedan att barnen ska fantisera ihop svaren och slutligen är det tänkt att både vargen och Rödluvan ska komma på besök. Här kommer ett axplock av barnens frågor:
 
Exempel på frågor till Rödluvan
  • Hur ser din luva ut?
  • Varför gick du ut från stigen?
  • Hur kändes det att ligga i vargens mage?
  • Hur kändes det att bli skrämd av vargen?
  • Hur kändes det att gå i skogen alldeles ensam?
  • Har du syskon?
  • Vad är du rädd för?
  • Har du kompisar?
  • Hur gammal är du?
  • Varför följde inte din mamma med dig?

Exempel på frågor till vargen
  • Varför åt du upp Rödluvan?
  • Varför skräms du?
  • Vem är dina vargkompisar?
  • Vem är din mamma och pappa?
  • Hur kunde du skicka ett meddelande som vi kunde lyssna på?
  • Hur många tänder har du?
  • Hur kunde du skriva brevet?
  • Var föddes du?
  • Vilken är din favoriträtt?
  • Vem hejade du på i melodifestivalen?

Eleverna kändes genuint intresserade av att få reda på saker och ting om både vargen och Rödluvan. De hade säkert kunnat komma på ännu fler frågor att ställa. Plötsligt kommer vi på djupet i en klassisk saga istället för att bara läsa den rakt upp och ner. Detta är ett steg i läsförståelse. Det blir genast så mycket mer spännande.
Och efter att ha samlats ännu en gång vid ett annat tillfälle fick den gruppen som ställt frågor till Rödluvan svara på den andra gruppens frågor till vargen. Resultatet blev följande:

Vargens brokiga bakgrund (enligt barnen)

Vargen bor i en grotta i skogen tillsammans med sin lillasyster och lillebror. I grottan har vargen lampor av sten och stenhyllor som han gjort själv. Hans högsta dröm är att bli snickare. Vargen jobbar hårt varje dag med att fixa käk till sina småsyskon. Hans kompisar är bl. a. vargen som jagade de tre små grisarna, Sandvargen och sheriffen av Nottingham.

När vargen hade fötts i skogen kunde inte hans mamma och pappa ta hand om honom. De var nämligen professionella tangodansare och reste över hela världen. Sean Banan tog då hand om honom istället. Sean Banan är den enda människan som vargen gillar. Vargen gick i vargskolan i skogen när han var liten och där fick han lära sig att läsa och skriva. 

Vargen är väldigt arg av sig och vill hämnas för att många av hans kompisar har fått sätta livet till. Det är nämligen människor som har skjutit hans kompisar för att ta deras päls. Vargens mamma och pappa har också blivit dödade av människorna. Han vill få bort alla människor och han käkar gärna upp dem för de smakar så gott. Men han äter gärna även lasagne, pizza och lamm.

Vad beträffar Rödluvan gillar vargen inte henne. Det var nämligen Rödluvans pappa som är jägare som har skjutit vargens vänner. Rödluvan är en riktig läckerbit för vargen.

Vid ett tillfälle lyckades vargen komma över en iPhone 5 när han åt upp en människa. Det är därför som han har kunnat skicka ett meddelande till FB:s fröknar.

Ja, vad är där mer att säga? Är det inte en underbar historia som barnen fantiserat fram.

"Kopplingen mellan djur och förskola är starkare än man kanske först tänker på. Djuren finns förstås i det naturvetenskapliga lärandet, men dyker också upp i andra sammanhang. Det vimlar av dem i sagorna, barns dinosaurieintresse sätter sina spår, gosedjuren spelar en viktig roll och vissa förskolor har till och med levande djur som en integrerad del av verksamheten. Djur, riktiga eller låtsas, kan användas till mycket, teill exempel till att träna empati och få förståelse för etik. Och de kan få oss att må bra." (Tidningen Förskolan nr. 3 2013)

Texten från tidningen Förskolan är forskningsbaserad. Här tänker jag vilken makt jag har som pedagog att gå in och ändra lite i barnens historia. Istället för att vargen har dödat och ätit upp en massa människor kan ju det vara ett sätt för honom att sätta skräck i dem och få dem att tro att han gärna dödar och äter upp folk. Men i själva verket är han ett ganska tragiskt djur med ett brokigt förflutet där människor, som barnen berättade, jagade hans kompisar och sköt dem för pälsens skull. Vargen har alltså aldrig dödat någon människa. Han har ljugit om det bara för att skapa sig respekt och rädsla för sin omgivning. Egentligen är han väldigt ångerfull och vill egentligen bara bli omtyckt.

Jag tänker mig här att man kan komma in på diskussioner om empati, etik och moral. Varför har vargen blivit så elak? Kan det bero på att han har blivit illa behandlad av människor eller någon annan? Detta kan leda till hos barnen en viss förståelse för hur viktigt det är att man är en bra kompis och bryr sig om varandra.

Vargen kommer på besök till barnen

Det visade sig att vargen hade tid att komma på besök till barnen. En solig dag befann han sig utanför barnens klassrumsfönster sittande på en gunga. Han var stiligt klädd i skjorta, väst och kostym. Lång svans, öron och lite blod i mungipan ifrån en kyckling han hade ätit på vägen. Han hade också en väska med sig där han bl a hade en röd luva och en glasburk med en massa papperslappar i. Med sig hade han också en liten högtalare där Sean Banans "Copacabanana" ljöd. Barnen hälsade vargen välkommen och efter att han bett barnen gå och sätta sig på sina platser i klassrummet kunde samtalet mellan vargen och barnen börja.

Barnen fick ta en lapp från vargens glasburk där det stod en fråga som barnen tidigare hade ställt. Och den fick vargen vara så snäll att svara på. Vargen satte sig så småningom ner efter att ha gått runt och hälsat på alla barnen. Några barn var en aning försiktiga medan andra var avslappnade i vargens sällskap. Vargen öppnade sig helt efter ett tag och började gråta inför barnen. Han var ledsen för att han inte hade så mycket kompisar och att alla var rädda för honom. Han berättade att han aldrig dödat någon eller skadat någon. Han hade bara skapat sig det ryktet för att han haft dåliga erfarenheter av människor. Det var ju nämligen jägare som dödade både hans kompisar och hans föräldrar.

Men Sandvargen är en klok varg som hela tiden försöker få vargen på bättre tankar och har förklarat den Gyllene regeln för honom: "Såsom du vill att andra ska vara mot dig så måste du själv också vara." Samtalet mellan barnen och vargen fortsatte och kemin mellan dem kändes bra. Barnen visade förståelse för vargen och hans historia. Mötet avslutades med dans till "Copacabanana" och vargen var glad för att han fått nya vänner. Barnen tyckte till och med att han skulle låna med sig boken om Sandvargen.

Vargen gick runt och hälsade på alla barnen.


Give me five!


Vargen visar sig vara tekniskt bevandrad.


Vargen öppnar sig och gråter inför barnen.


Här dansas det!


Vargen bjuder upp till dans.


Barnen vill gärna visa upp vad de kan inför vargen.


Och så blir det kramkalas innan han lämnar dem.

Naturligtvis fick barnen efterarbeta sin upplevelse med vargen med mycket prat. Vi diskuterade vad vargen sagt och gjort. Barnen fick rita en bild om sin upplevelse och skriva något till också. Det var bilder som föreställde när vargen gungade utanför klassrummet samtidigt som han ylade, när barnen dansade med vargen, eller när han satte sig på sin svans...
 
Att vargen satte sig på sin svans var uppskattat.


Många barn tyckte vargen var rolig som gungade och ylade.


En hälsning är viktig.
 
 
Många barn hade ritat när vargen och barnen dansade tillsammans.