söndag 24 mars 2013

Rödluvans historia

Liksom vargen fick Rödluvan också en bakgrundshistoria med hjälp av stunden där barnen fick ställa frågor till henne. Genom barnens frågor och svar kom de fram till följande:

Rödluvans historia (enligt barnen)

Rödluvan är snart tio år och har en luva som är gjord av mörkrött mjukt tyg. Hon har fått den av sin mormor och rött är hennes favoritfärg och hon tycker om den så mycket att hon aldrig tar den av sig. Rödluvan har två yngre syskon och många kompisar. Hon bor hemma med sin mamma och syskon och har ett eget rum.

Rödluvan har varit både i Egypten och Turkiet och då åkte hon flygplan. Hon är rädd för spindlar, vargar, vilda djur, varulvar och har bara sett varg två gånger. En gång i skogen och en gång på zoo.

Anledningen till varför inte mamman följde med Rödluvan till mormor var att hon var tvungen att stanna hemma och passa Rödluvans yngre syskon. Vargen lyckades lura henne eftersom mamman inte var där och kunde hjälpa. Rödluvan vågade inte säga emot vargen. Först tyckte hon inte han verkade farlig men sen blev hon rädd och tyckte det var otäckt.

När Rödluvan till slut hamnade i vargens mage tyckte hon det var otäckt och äckligt. Där fanns mat, blod, spott och skelett.

tisdag 12 mars 2013

Våra skandinaviska djur

"Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervsningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor."
(Naturorienterade ämnen 3.9 BIOLOGI - Syfte, Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, skolverket)

Sagan om Rödluvan och vargen innehåller kanske inte så många olika karaktärer. Då är det ju vår uppgift som pedagoger att se till att det kommer in fler karaktärer om vi ska göra en teater. Ett sätt kan ju då vara att ha fler djur med. Det finns som jag tidigare sagt fler djur än varg i skandinaviska skogar.

Barnen fick börja med att titta på ett bildspel med musik till. I bildspelet fanns de flesta vanliga djur med som finns i våra skogar. Därefter blev eleverna i olika grupper tilldelade ett djur som de skulle ta reda på lite mer om. Det var vargar, vildsvin, älgar, lodjur och brunbjörnar. Det första som var och en skulle göra individuellt var att rita det djur som gruppen hade blivit tilldelad.

Barnen får ta del av ett bildspel och musik med våra
skandinaviska djur.

En grupp får reda på vilket djur de ska ta reda mer om.
I detta fallet blev det älgen.

En brunbjörn blir till.

Och här ritas det vildsvin.
 
Det är en stor utmaning för oss pedagoger att hitta lämpliga faktatexter som barnen förstår. Barnen fick ta del av en faktatext som vi skrivit ner i förenklad form i ett worddokument. Men det fanns även jättebra ljudklipp från Skansen på You tube som vi använde oss av. På varje dator som gruppen satt och jobbade vid fanns även ett tomt worddokument där det var meningen att gruppen skulle skriva ner fakta i den mån som de kunde. Här är det ju viktigt att barnen hjälper varandra och det gjorde de verkligen. De fick visa prov på sin simultankapacitet här. På datorn fick barnen växla mellan tre olika saker. Ena stunden fick de klicka sig fram till You tube klippet, andra stunden till faktatexten som vi skrivit (här kunde de lyssna på den med hjälp av CD-ord, där en datorröst läser upp vad det står) och till slut skulle de skriva ner saker som de hört i det tomma word dokumentet.


Här tar gruppen reda på fakta om älgar.


Och en grupp som fokuserar på vargar.
 









 

Vad drömmer djuren om?

För att få ytterligare en dimension till det hela och inte bara ren fakta som vi KAN ta reda på kan vi ju också låta barnen få "spåra ur" lite. Det finns saker som vi aldrig kan få reda på utan det är där vi får användning av vår fantasi. Vi började med att låta barnen få prata med varandra i grupper om ca fyra barn. På tavlan stod med stora bokstäver VAD ÄR EN DRÖM?
Grupperna diskuterade i ca fem minuter om detta sedan blev det en genomgång vad varje grupp hade pratat om. De kom fram till följande:
  • En dröm är inte bara när man sover utan också vad man vill.
  • Drömmer att man vill ha frukost på sängen.
  • Mardrömmar
  • Man drömmer om en speciell grej man vill ha.
  • Drömt om att vargen åt upp mig.
  • Monster åt upp mig.
  • Man kan drömma att man har det i sin fantasi.
  • Zombies, spöken runt mig.
  • Man kan drömma om allt annat man vill ha.
  • Drömmar är luft som man har i huset.
  • Jag drömde om att barnprogramledaren Malin bar mig till skolan. Robin skulle sjunga en låt.
  • När man drömmer något bra när man sover.
  • Att man önskar något.
  • När man sover kan man drömma.
  • Alla monster, skelett, zombies... mardrömmar. 
Den kända kunskapen om djuren som barnen tagit del av på olika sätt blev som sagt slutligen färdig. Men det finns också okänd kunskap som vi egentligen aldrig kan ta reda på säkert. Utan där får vi helt enkelt förlita oss på vår fantasi. Barnen fick i uppgift att rita och skriva om vad djuren drömmer om.
 






 
 
När barnen var redo var det sen dags för att redovisa för varandra. Både den kända och okända kunskapen skulle alla barnen få ta del av. Grupperna fick god tid på sig att förbereda sina framträden innan det var dags för själva redovisningen.
 
 
En grupp berättar fakta om älgar och vad älgar drömmer
om för något.
 

tisdag 5 mars 2013

Dramalekens betydelse

"Skillnaden mellan den fria rolleken och dramats rollspel och improvisationer, är att i drama kan barnet stanna upp och träna inlevelse i en annan roll, tempot kan dras ner och barnet får hjälp att förstå vad som händer i spelet. Skeendet i rolleken är intuitivt och flyktigt. I dramaaktiviteten finns en ledare som kan styra, analysera och hjälpa barnet/barnen att se sig själv i dramaleken."
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

För att barnen ska känna att det är deras teaterpjäs är det viktigt att de blir så delaktiga som möjligt i handlingen. Då är det viktigt att låta barnen tänka, fundera, prata med varandra mycket i olika gruppkonstellationer. En viktigt ingrediens är dramalekens betydelse. I denna lek är ledaren viktig som hela tiden lotsar barnen framåt genom frågor och snabb respons.
Det är viktigt att inte "låsa fast sig" när man jobbar med en klassisk saga som Rödluvan och vargen. Varför måste man spela den traditionsenligt? Blanda friskt är min medicin. Förakta inte "tokiga" saker som barnen säger. Ju tokigare desto mer spännande kan det ju bli. Det blir också en större utmaning både för barn och vuxna. Ett exempel på detta kan vara då ett barn sa att det finns tigrar i skogen där Rödluvan och vargen utspelar sig. Jag tror inte en vuxen tänker sig det men det är ju det som blir den stora utmaningen då. Hur har tigern hamnat i den skogen? Ställ den frågan till barnen.

"I drama finns inget normalt eller onormalt beteende utan styrningen sker utifrån vad som är konstruktivt och leder till positiv utveckling."
(Dramapedagogik i specialundervisning, Åsa Falk Lundqvist)

Om vi ska göra en teater och barnen ska ha repliker i den kan man såklart göra på olika sätt. Man kan ju leta upp ett redan befintligt manus som någon gjort tidigare eller som vuxen göra det själv eller så kan man involvera barnen i den processen. Om vi väljer det sista alternativet blir ju barnen lite mer delaktiga i processen men man ska ha klart för sig att det då också tar längre tid.

"Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet.
(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Skolverket)

Barnen hade ju tidigare fått jobba med olika statyer med bilder från sagan. Nu var det dags att ta fram de bilderna som dessutom barnen hade hittat på varsin replik till. Uppdraget var nu att leka den lilla scenen som bilden föreställde. Scenen skulle sluta ungefär vid samma ställe som bilden visade. Under tiden barnen leker scenen är det viktigt att  den vuxne är närvarande så att barnen kan få hjälp att lotsas framåt i handlingen. Vad händer sen? Vad säger dom? Det är viktigt att barnen vet vad de spelar för karaktär innan leken börjar. Sen är det fritt fram för barnen att improvisera fram repliker.

"Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna ska tillägna sig kunskaper.(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Skolverket)

I skogen finns talande träd, hjortar och Rödluvan.

Hjorten får smaka på innehållet i Rödluvans korg.

Rödluvan stöter på vargen i skogen.

Vargen äter upp Rödluvan med sin blick.